Bedplassen kind - hoe voorkom je een nat bed? [de beste tips]

bedplassen bij kinderenHieronder leest u een zeer uitgebreid artikel over bedplassen bij een kind. Als u direct op zoek bent naar een incontinentiemateriaal voor uw kind, raden we u aan op deze pagina te kijken.

Hier ziet u de producten die zich uitstekend lenen voor kinderen:

* Broekjes (worden ook wel pants genoemd)
* Slips (de luier zoals we die van baby's kennen)


Belangrijk bij het maken van een goede keuze zijn de volgende zaken:

1. Hoeveel verliest uw kind? Slips nemen over het algemeen meer op dan broekjes.
2. De maat: die vindt u bij de producten.
3. Waar uw kind zich prettig bij voelt. Sommige kinderen willen niet de slip, omdat deze lijkt op de luier die baby's dragen.

 


 

Natuurlijk bent u blij als uw kind uit de luiers is. Het zindelijk maken is vaak een lastig proces. Toch geeft het merendeel van de kinderen rond het vijfde levensjaar zelf aan als een kleine of grote boodschap zich aandient. Een 'ongelukje' is uiteraard nog mogelijk. Een klein percentage kinderen echter lukt het niet om voor het zesde levensjaar goed zindelijk te worden.

 

Het grootste incontinentieprobleem bij kinderen doet zich 's nachts voor. Ze plassen in bed. Heel vervelend voor u, maar ook voor het kind. Naarmate ze ouder worden, neemt ook de schaamte toe. Ze willen niet dat vriendjes en vriendinnetjes het weten. Houden hun geheim angstvallig verborgen. Geen logeerpartijtjes dus en niet met vriendjes op vakantie. Want stel je voor. Je bent al tien en dan komt je vriendje erachter dat je nog steeds in bed plast. Een netelige situatie.


Gelukkig zijn er ook voor bedplassen bij kinderen speciale incontinentie-oplossingen en -materialen die hen helpen.


Welke informatie vindt u hier?

1. Informatie over incontinentie-oplossingen en incontinentiematerialen voor kinderen.
2. Hoe u deze materialen moet gebruiken.
3. Voor jongens en voor meisjes.
4. Wat u moet weten over hygiëne.
5. Hoe u uw kind gerust kunt stellen.
6. Wat de oorzaken van incontinentie bij kinderen kunnen zijn.
7. Wat u en uw kind zelf kunnen doen om de incontinentie aan te pakken.

 


Welke oplossingen zijn er voor kinderen die bedplassen?

Bedplassen wil zeggen dat uw kind midden in de nacht ineens wakker wordt in een nat bed. Uw kind kan er zelf niets aan doen. Het gebeurt in de slaap. Uw kind voelde niet eens dat hij/zij moest plassen. Het is een vervelende verassing die de nachtrust verstoort voor u, maar ook voor uw kind. Niet alleen de pyjama is nat, maar het hele bed is kletsnat en koud. Het gebeurt niet 1 keer in de maand, maar elke week en soms zelfs meerdere malen of elke dag. Uw kind is overigens niet de enige die in bed plast. Alleen al in Nederland houden circa 150.000 kinderen het 's nachts niet droog.
 

Plaswekker bij bedplassen kind

plaswekker bedplassen kind Een veel gebruikte en zeer  effectief hulpmiddel bij bedplassen  is de plaswekker. Deze specifieke  wekker geeft een signaal af als uw  kind plast. Hierdoor wordt het kind  wakker.

Het systeem bestaat uit een  speciaal broekje waarin een  sensor  verwerkt zit. Het broekje is draadloos verbonden met de wekker naast het bed. Als u kind tijdens de slaap begint de plassen en de eerste druppels urine in het sensorbroekje terechtkomen, gaat het alarm af van de wekker. Uw kind schrikt wakker en in een reflex sluit de  sluitspier van de blaas. Uw kind - of u - zet de wekker uit en gaat vervolgens naar het toilet om te plassen. Daarna trekt uw kind een schoon sensorbroekje aan en slaapt  weer lekker verder.

Een plaswekkertraining neemt gemiddeld 2 tot 3 maanden in beslag. De duur van de training is mede afhankelijk van de motivatie en regelmaat waarmee u en uw kind de training uitvoeren.
 

Let op!
Het is heel belangrijk dat uw kind tijdens de nachtelijke toiletgang goed wakker is en zich realiseert dat hij/zij naar het toilet gaat om de plassen. Doel van de training is immers te leren dat je wakker moet worden om te plassen en niet slapend plast.

 



Incontinentiemateriaal bij bedplassen kind

Hoewel de plaswekkertraining uitermate effectief is tegen bedplassen, is de methode niet voor alle kinderen geschikt. Soms werkt het helemaal niet of onvoldoende. Deze kinderen zijn meer gebaat bij goed beschermend incontinentiemateriaal.

 

Incontinentieondergoed


Als uw kind 's nacht slechts enkele druppels of een scheutje urine verliest, is het incontinentiebroekje een goede oplossing. Incontinentie-ondergoed ziet eruit als gewoon ondergoed, draagt als gewoon ondergoed en is wasbaar als gewoon ondergoed. Het is te krijgen voor jongens en meisjes tot en met maat 164, in effen wit, maar ook met bonte kleurtjes. Het geheim van het incontinentiebroekje zit in het verdikte kruisje voor meisjes en de verdikte voorzijde voor jongens. Precies daar dus waar het nodig is.

Dankzij speciale preparatie kan het materiaal circa 1/4 liter vocht opnemen. Een ondoordringbare, maar wel ademende laag tussen de diverse lagen stof voorkomt enerzijds doorlekken en anderzijds een urinegeur. Na gebruik gaat het broekje in de wasmachine. Super hygiënisch en eenvoudig.


Voordelen incontinentiebroekje:

1. ziet eruit als gewoon broekje, draagt als gewoon broekje
2. eenvoudig en hygiënisch
3. niemand die het ziet
4. te gebruiken tijdens logeerpartijtjes en schoolkamp
5. speciale broekjes voor jongens en meisjes
 

Nadelen incontinentiebroekje:

1. alleen geschikt bij weinig urineverlies
2. kans op lekken bij groter verlies

 

Pants (broekje en inlegger ineen)

broekje voor kinderen bij bedplassen


Als uw kind vrijwel elke nacht flink nat, dan biedt incontinentieverband niet voldoende bescherming. Een pants is dan ideaal. Dat is een combinatie van het gemak van een broekje en de zekerheid van een dikke inlegger. De pants is bovendien voorzien van extra lekrandjes langs de benen zodat de urine er niet langs kan lopen. Aangezien de pants vervaardigd is van strechmateriaal zakt het niet gemakkelijk af, terwijl het draagcomfort groot is. De buitenkant van de pants is ondoordringbaar. Een speciale bewerking zorgt er echter voor dat de het materiaal toch ademt en aanvoelt als textiel. Als het nodig is om de pants snel uit te trekken, kunt u of uw kind de zijkanten eenvoudig openscheuren.


Voordelen pants:

1. heeft het comfort van een broekje
2. biedt de zekerheid van een dikke inlegger
3. aan de buitenzijde ondoordringbaar
4. goede pasvorm, blijft zitten ook bij woelen tijdens slaap
5. is verkrijgbaar voor kinderen van 3 tot en met 15 jaar in diverse dessins

Nadelen pants:

1. redelijk kostbaar in gebruik

 

 

Luierslip voor kinderen

luier slip voor kinderen bij bedplassenAls u uw kind elke nacht 100% zekerheid wilt bieden, dan is de luierslip een betaalbare optie. Ook de luierslip is een broekje met een geïntegreerde dikke inlegger en vaak voorzien van speciale lekrandjes. Het grootste verschil met de pants is dat het luierbroekje aan de zijkanten sluit met stevige klittenband. Verwisselen is hierdoor wat eenvoudiger.

 

Voordelen luierslip:

1. de luierslip biedt uitstekende bescherming, ook bij verlies van grotere hoeveelheden urine
2. verkrijgbaar van heel klein tot xxl
3. eenvoudig te verwisselen
4. minder kostbaar dan pants

Nadelen luierslip:

1. ziet uit als luier

 

 

Incontinentieverband met fixatiebroekje

inlegverband bij bedplassen kinderen
Verliest uw kind elke nacht een of misschien wel meerdere malen een scheut urine dan is het gebruik van een incontinentiebroekje niet zo handig. Een xxs of xs incontinentieverband met in combinatie met een strakke onderbroek of een speciaal fixatiebroekje kan dan de oplossing zijn. Het verband blijft dankzij de speciale plakstrip goed op zijn plaats. Het verband is bovendien eenvoudig te verwisselen. Is uw kind ouder dan 12 of 13 jaar, dan kan hij/zij het al snel zelf.
 

Let op!
Gebruik nooit inlegkruisjes of damesverband. Deze soorten verbanden zijn bedoeld om druppelsgewijs menstruatiebloed op te vangen. Als deze verbanden ineens een kleine of grotere sloot urine te verwerken krijgen, is de kans op een lekkage heel erg groot. Incontinentiemateriaal daarentegen is speciaal ontwikkeld om een grote hoeveelheid vloeistof ineens te verwerken.


Wat doet incontinentieverband?

Incontinentieverband is ontworpen om kleine en grotere hoeveelheden urine op te nemen. Dankzij het speciale materiaal wordt de urine omgezet in gel. Hierdoor kan de urine er niet uitlekken. Incontinentieverband bevat wattenpulp dat met behulp van speciaal geprepareerde stoffen in staat is geurtjes te neutraliseren.
Omdat incontinentieverband een groot absorberend vermogen heeft, komt de huid nauwelijks in contact met urine. Hiermee wordt irritatie van de huid voorkomen.
 

inlegverband bij bedplassen kinderen

Voordelen incontinentieverband:

1. Incontinentieverband is eenvoudig te verwisselen. 
2. Relatief goedkoop in gebruik.
3. Verkrijgbaar is diverse maten en diktes.

Nadelen incontinentieverband:

1. Minder geschikt voor jonge kinderen. Het verband is dan vaak te groot.
2. Minder geschikt voor kinderen die de volledige blaasinhoud verliezen.
 

Let op!
Denk niet: ik gebruik twee verbanden op elkaar, dan komt het zeker goed. Nee, dan komt het zeker NIET goed. Ook al ziet en voelt u het niet of nauwelijks, alle incontinentieverbanden zijn aan de onderzijde voorzien van een ondoordringbare laag. Als het bovenste verband doorweekt is, kan de urine het onderste verband niet bereiken. het gevolg is een flinke lekkage.

 

Flex

flex bij bedplassen kinderenOok de Flex is een soort luierslip. Het verschil zit in de vorm. De flex sluit eerst met een band rond het middel. Vervolgens trekt u het verband voorzien van een ondoordringbare laag aan de onderzijde tussen de benen door naar voren en fixeert het met klittenband.

Voordelen flex:

1. Eenvoudig te verwisselen, ook als uw kind in bed ligt.

Nadelen flex:

1. Kan losraken doordat uw kind onrustig slaapt (woelen en draaien)
 

Let op!
Zowel bij het luierbroekje, de pants, luierslip en flex kunt u eventueel extra inleggers gebruiken om ongelukjes te voorkomen. Een inlegger is een wegwerp verband dat, in tegenstelling tot compleet incontinentieverband, NIET voorzien is van een ondoordringbare laag. Hierdoor kan de urine via de inlegger in de onderliggende lagen doordringen. Een extra bescherming dus.

 

Matrasbeschermer bij bedplassen kind

Of uw kind veel of weinig last heeft van bedplassen. Goede bescherming is noodzakelijk. Combineer daarom incontinentiemateriaal altijd met een goede onderlegger of matrasbeschermer.


Speciale incontinentiematerialen voor jongens en voor meisjes

U weet het natuurlijk wel. Jongens en meisjes verliezen urine op een andere plaats. Waar meisjes vooral bescherming in het kruisje nodig hebben, plassen jongens voornamelijk aan de voorzijde. De fabrikanten van incontinentiematerialen hebben dan ook diverse speciale materialen ontwikkeld voor jongens en voor meisjes.

Incontinentiebroekjes voor meisjes bijvoorbeeld onderscheiden zich niet alleen wat betreft model en maat van die van jongens, maar ook het verdikte deel dat zorgt voor extra absorptie zit op een andere plek. Bij de meisjesbroekjes is het kruisje verdikt; bij de jongensbroekjes is het verdikte deel juist aan de voorkant.

Ook bij inleggers zijn er verschillen. Meisjes- en damesinleggers vangen urine vooral op in het midden. Jongens- en hereninleggers zijn hoog opgesneden aan de voorzijde en soms zelfs enigszins voorgevormd.

De pants, luierbroekjes en flexluiers zijn zowel geschikt voor jongens als voor meisjes. Deze materialen absorberen immers aan voor-en achterzijde als in het kruisje.

Let op!
Vaak zijn jongens- en hereninleggers niet in zeer kleine maten voorhanden. In dat geval kunt u ook kiezen voor een meisjes- of damesinlegger. Gebruik het verband dan achterstevoren. Plak het brede gedeelte hoog aan de voorkant en laat het smal toelopen naar het kruis.


Hygiëne bij bedplassen kind


bedplassen bij kinderen - wat te doen?Het moge duidelijk zijn dat incontinentie en dus ook bedplassen vraagt om extra aandacht voor de hygiëne. Elke ochtend douchen is geen overbodige luxe. Gebruik bij voorkeur enkel lauwwarm water. Als er al zeep aan te pas komt, dan graag een Ph-neutrale zonder parfum. Zeep immers kan de tere kinderhuid beschadigen. Mocht u kind toch last krijgen van jeuk en pukkeltjes, gebruik dan een hypoallergene crème zoals Sudocrem. Deze crème werkt verkoelend en bevordert het herstel van de huid. Sudocrem is zowel bij elke drogist als via internet eenvoudig aan te schaffen.

Waar kunt u incontinentiemateriaal voor kind kopen?
Incontinentiemateriaal is verkrijgbaar bij de apotheek of de medische speciaalzaak. Wilt u het snel en discreet in huis hebben, dan kunt u incontinentiemateriaal bestellen op internet. Wilt u vooraf een goed advies? Stel dan al uw vragen aan de medewerkers van de klantenservice van de betreffende site. Zij zijn experts op het gebied van incontinentiematerialen. Vindt u die informatie niet voldoende? Vraag dan advies bij uw apotheker of huisarts. Zij kunnen u tevens doorverwijzen naar een (in)continentieverpleegkundige.

Wanneer spreken we van bedplassen?
We spreken van bedplassen als kinderen die zes jaar of ouder zijn minimaal twee keer per week in bedplassen. Houdt er rekening mee, dat meisjes wat eerder 's nacht zindelijk zijn dan jongens. Het probleem komt overigens op alle leeftijden vaker voor bij jongens dan bij meisjes.


Oorzaken bedplassen

Bij een klein aantal kinderen is bedplassen het gevolg van een lichamelijke aandoening. Denk hierbij aan nierziekten, suikerziekte, een kleine blaas of een slechte samenwerking tussen de zenuwen van de blaas, de sluitspier en het bekken. Ook een lage productie van het antidiuretisch hormoon kan bedplassen tot gevolg hebben. Het antidiuretisch hormoon zorgt ervoor dat 's nachts minder urine gemaakt wordt. Toediening van het hormoon voor het slapen gaan kan bedplassen voorkomen.

Maar bedplassen hoeft niet per se het gevolg te zijn van een lichamelijke aandoening. Sommigen kinderen zijn er nog niet aan toe om 's nacht hun plas op te houden. De leeftijd waarop dat gebeurt varieert immers enorm. Maar ook erfelijke factoren kunnen een rol spelen. Uit verschillende studies blijkt dat 70-80% van de kinderen met primair bedplassen één of meer familieleden heeft die ook in bed plassen of hebben geplast. Maar ook stress en emotionele spanning door de geboorte van een broertje of zusje, een verhuizing en/of scheiding kunnen bedplassen veroorzaken.

Als uw kind regelmatig in bed plast is het altijd verstandig uw huisarts te raadplegen. Hij of zij kan via een lichtelijk onderzoek eventuele lichamelijke aandoeningen uitsluiten en u advies geven over de aanpak. Zo nodig verwijst hij u door naar een (in)continentieverpleegkundige die samen met u een plan van aanpak opstelt.


Wat u zelf kunt doen?

Preventief wekken
Spreek met uw kind een tijdstip af waarop u hem of haar wakker maakt om te plassen. Als u uw kind 's nachts wekt doe het dan vooral rustig, noem zijn/haar naam en vertel dat het de afgesproken tijd is. Doe het licht aan en maak uw kind goed wakker. Vervolgens laat u hem/haar op het toilet plassen. Na het plassen kan uw kind weer lekker verder slapen.
Probeert u ook eens de verwarming ’s nachts niet aan te zetten en het raam open te zetten in de slaapkamer van u kind. Daardoor kan het zijn dat u kind niet zo diep slaapt en sneller wakker wordt als er plasdrang is.

Blaastraining

Blaastraining wil zeggen dat u samen met uw kind het planmoment steeds verder uitstelt. Laat uw zoon of dochter op een nader te bepalen tijdstip overdag in korte tijd 2 bekers water drinken. Als het planmoment daar is, telt u samen met uw kind tot langzaam 10 of 20. Daarna mag hij/zij naar het toilet. Na enkele dagen probeert u tot 30 of 40 te tellen et cetera. Op die manier traint uw kind zijn/haar blaas. Uiteindelijk wordt de blaas groter, waardoor de kans om een nacht droog te blijven verbetert.

Kalender- of motivatiemethode

Als u kiest voor de kalender- of motivatiemethode, dan maakt u samen met uw kind een kalenderblad met een vakje per dag. Aan de hand van de "nachtelijke prestaties" mag uw kind 's morgens een vakje inkleuren, een zonnetje tekenen of een sticker plakken. Bij een nat bed blijft het vakje leeg.
Na iedere 10 ingevulde vakjes geeft u de van tevoren afgesproken beloning. Denk hierbij aan het kiezen wat er die avond wordt gegeten, langer opblijven of na het eten nog even buiten mogen spelen. Al spelenderwijs wordt uw kind gemotiveerd liefst elke nacht droog te blijven.

Droogbedtraining

De droogbedtraining tegen bedplassen is een combinatie van een plaswekker en gedragstherapeutische handelingen. Deze methode is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar bij wie andere methoden niet hebben geholpen. De training is zeer intensief en loopt via de GGD, JGZ, Droogbedcentra en diverse ziekenhuizen. Voor meer informatie kunt u zich wenden aan uw huisarts en/of (in)continentieverpleegkundige.
 

Hoe gaan u en uw kind ermee om?

Straf of plaag uw zoon of dochter in geen geval als hij/zij in bed heeft geplast. De spanning die dit oproept verergert het probleem alleen maar. Ben positief en geduldig. Vertel ook dat hij/zij zeker niet de enige is, maar dat heel veel kinderen er last van hebben. Bespreek in alle rust wat u samen aan het probleem kunt doen. Biedt bovenstaande opties aan en overleg met uw kind wat het beste bij hem/haar past. Bespreek het probleem discreet met de moeder van het beste vriendje/vriendinnetje of een vertrouwensleraar op school. Bekijk samen wat de mogelijkheden zijn. Vraag desgewenst advies aan huisarts of (in)continentieverpleegkundige. Dat geeft uw kind rust en zekerheid.

 


Bekijk ook:

Wat is een matrasbeschermer?

Waarom Incontinentiebroekjes Het Veiligste Gevoel Geven (5 Redenen)

Incontinentiemateriaal en kinderen met een beperking...

10 tips: Droog en zonder lekkage de nacht door...

Huidverzorging bij incontinentie...


 

 

Wat is bedplassen bij kinderen?

Alle baby’s worden incontinent geboren. In de loop van de jaren stopt dit. Bedplassen gaat soms (meestal bij jongetjes) nog wat langer door. Dit wordt een probleem zodra kinderen zich hiervoor gaan schamen en het hen beperkt, bijvoorbeeld bij een kinderkamp of een logeerpartijtje.

Wat zijn de oorzaken van bedplassen bij kinderen?

In de meeste gevallen is het simpelweg het niet wakker worden bij de aandrang van de plas. Deze kinderen slapen zo diep dat ze niet of te laat wakker worden als er al urine is uitgeplast. Er zijn ook oorzaken als neurologische aandoeningen en psychologische problemen.

Wat zijn de gevolgen van bedplassen bij kinderen?

Op de eerste plaats kan het heel vervelend zijn voor de kinderen. Ze schamen zich en durven er niet over te praten. Voor ouders is het een lastig probleem omdat ze zich machteloos voelen of medelijden hebben met hun kinderen. Voor iedereen is he heel onpraktisch om steeds het bed te moeten verschonen.

Welke oplossingen zijn er voor bedplassen bij kinderen?

Meestal is geduld voldoende. Het gaat heel vaak vanzelf over. Steeds populairder zijn plaswekkertrainingen. Hierbij leert het kind om tijdig de aandrang te voelen er hierop te reageren. Ook zijn er specialisten op dit gebied, zoals het kenniscentrum bedplassen, die verschillende oplossingen hebben voor kinderen en volwassenen.

Hoe kan ik mijn matras beschermen bij bedplassen?

Bij bedplassende kinderen is het verstandig het matras te beschermen met een matrasbeschermer. Dit kan onder het laken worden gelegd of erover worden getrokken. Er zijn wegwerp en wasbare varianten. Ook is het mogelijk om een waterdichte hoes over het hele matras te trekken.