Wasbare luier volwassenen
Wasbare luier voor volwassenen
Dit leest u in dit artikel:
Wat is een wasbare luier voor volwassenen?
Absorptievermogen wasbare luier voor volwassenen
Materiaal wasbare luier voor volwassenen
Soorten wasbare luiers voor volwassenen
Voordelen en nadelen van wasbare luiers voor volwassenen
Nadelen van wasbare luiers voor volwassenen
Wasbaar incontinentiemateriaal gebruiken
Wasbare luier voor volwassenen met klittenband?
Is een wasbare luier voor volwassenen voor mij geschikt?
De wereld van incontinentiemateriaal is groot. Met luiers van diverse merken, maten, vochtopnames en pasvormen. Meestal gaat het hierbij om wegwerpmateriaal: luiers die u na één keer dragen weggooit. Toch is er nóg een type luier in de wereld van incontinentiemateriaal: de wasbare luier voor volwassenen.
Op deze pagina leggen we uit wat een wasbare luier is, welke soorten wasbare luiers er zijn, hoe u ze gebruikt en wat de voordelen en nadelen zijn ten opzichte van wegwerp luiers.
Wat is een wasbare luier voor volwassenen?
Onderstaand filmpje gaat over luiers voor baby's, maar de informatie geldt in grote lijnen ook voor wasbare luiers voor volwassenen.
Een wasbare luier is een luier voor incontinentie bij volwassenen. Dit type luier vangt urine en/of ontlasting op en gooit u na gebruik niet weg – maar wast u in de wasmachine uit. Hierna is de luier weer schoon voor een volgend gebruik. Wasbaar incontinentiemateriaal kunt u dus herhaaldelijk blijven gebruiken.
Bij een wasbare luier denkt u misschien meteen aan de babyluiers of het maandverband van ‘vroeger’. Gelukkig is de wasbare luier voor volwassenen een stuk moderner en comfortabeler. De wasbare luier van vandaag de dag is er in allerlei soorten – van slips die op normaal ondergoed lijken, tot alles-in-één-luiers met een zachte, goede pasvorm en een groot absorptievermogen.
Sommige merken hebben hun wasbare luiers voor volwassenen gebaseerd op wasbare babyluiers die zichzelf bewezen hebben – alleen zijn ze natuurlijk groter. Ze hebben de vorm van een slip en zijn dus makkelijk in gebruik. U kunt ze zowel overdag als ’s nachts gebruiken.
Absorptievermogen wasbare luier voor volwassenen
Wasbare luiers zijn over het algemeen vooral geschikt voor lichte tot matige incontinentie. Het absorptievermogen van deze stoffen luiers ligt wat lager dan bij wegwerpmateriaal het geval is. Wegwerp luiers bevatten immers superabsorberende materialen, korrels die urine vasthouden en inbinden tot een gel.
Het is logisch dat deze materialen niet geschikt zijn voor een wasbare luier; de korrels hebben een eenmalige werking – ze kunnen niet worden gewassen en gedroogd.
Materiaal wasbare luier voor volwassenen
Een wasbare luier bestaat uit materialen die wasbaar zijn, drogen en wederom vocht kunnen absorberen. Om deze reden zijn wasbare luiers gemaakt van een combinatie van verschillende stoffen vezels, zoals: polyester, fleece, viscose, katoen, molton of microvezel. De onderste laag (buitenlaag) van een wasbare luier is gemaakt van een niet-waterdoorlatende membraanbekleding wat de luier weerhoudt van doorlekken. De bovenste laag (binnenkant) is heel zacht en voelt comfortabel aan op de huid.
Reageert uw huid allergisch op wegwerpmateriaal? Dan kan een wasbare luier een oplossing voor u zijn.
Soorten wasbare luiers voor volwassenen
Er zijn verschillende soorten wasbare luiers voor volwassenen op de markt. Deze soorten verschillen van elkaar in uiterlijk, materiaal en absorptievermogen. Voor welke soort u kiest, is vooral afhankelijk van de mate waarin u last heeft van incontinentie en de eisen die u aan het materiaal stelt.
Hieronder hebben we de soorten wasbare luiers voor volwassenen op een rijtje gezet – op volgorde van lichte tot zware incontinentie.
• Wasbare pads
o Uiterlijk: Dit zijn wasbare inleggers vergelijkbaar aan inlegkruisjes of maandverband. U kunt ze in normaal ondergoed leggen. Sommige wasbare pads hebben drukknoopjes waardoor u ze makkelijk kunt vastklikken in een bijbehorende slip.
o Materiaal: Wasbare inleggers bestaan uit een combinatie van stoffen materialen: bijvoorbeeld bamboe, viscose en fleece. Deze materialen geven de pads een absorberend vermogen. De onderlaag van wasbare pads is gemaakt van een waterdicht materiaal dat helpt tegen doorlekken. De bovenlaag is vaak gemaakt van katoen voor meer comfort.
o Absorptie: Het absorptievermogen van wasbare pads is maximaal 250 tot 300 milliliter. Deze wasbare inleggers zijn dus alleen geschikt voor licht urineverlies of scheutjes.
• Incontinentieondergoed
o Uiterlijk: Deze slips lijken op normaal ondergoed. Alleen het kruis is wat dikker dan bij normaal ondergoed het geval is.
o Materiaal: Het kruis van incontinentieondergoed bestaat uit twee delen: een absorberende laag die urine opvangt en een ondoorlaatbare laag die lekkages voorkomt. Net als bij wasbare pads bestaat de absorberende laag uit een combinatie van diverse lagen stof.
o Absorptie: Het absorptievermogen van dit type wasbare incontinentiemateriaal is laag: ongeveer 100 milliliter. Voor lichte urine-incontinentie (kleine scheutjes, druppels urineverlies) is dit ondergoed geschikt.
• Katoenen luier
o Uiterlijk: Deze luiers, gemaakt van katoen of kunstvezels, gebruikt u in combinatie met een waterdichte overbroek. De katoenen luier heeft een aparte sluiting aan de voorzijde (vaak van klittenband).
o Materiaal: Wasbare luiers hebben elastieken randen en sluiten goed aan, ze zitten comfortabel. Doordat het materiaal ademende eigenschappen heeft, is de kans op huidirritatie of nare geurtjes kleiner dan bij wegwerp luiers het geval is.
o Absorptie: Een katoenen luier kan redelijk veel vocht absorberen. Toch zijn deze wasbare luiers dikker dan wegwerp luiers met een vergelijkbare vochtopnamecapaciteit. Want om doorlekken te voorkomen, is het nodig om over deze wasbare luiers een aparte, waterdichte beschermslip te dragen.
• Alles-in-één wasbare luier
o Uiterlijk: Van alle wasbare luiers lijkt de alles-in-één wasbare luier het meest op wegwerp incontinentiemateriaal. Ze bestaan uit één stuk en kunnen zowel vocht absorberen als vocht tegenhouden. De alles-in-één-luier is handig in gebruik aangezien u slechts één broekje hoeft aan te trekken. Sommige broekjes hebben geen sluiting, andere sluit u met klittenband of drukknopen.
o Materiaal: De absorberende laag van een wasbare alles-in-één-luier bestaat uit een combinatie van materialen: vaak is dit katoen, molton en microvezel. Gezamenlijk zorgen ze voor een goede vochtopnamecapaciteit. De buitenlaag van de luier is niet-waterdoorlatend. Sommige wasbare luiers hebben hiernaast een waterafstotende fleecestof langs de randen, zodat het broekje niet schuurt bij de benen. Ondanks dat het bij dit type luier om alles-in-één gaat, is de luier in vergelijking met wegwerpmateriaal met eenzelfde vochtopnamecapaciteit wat dikker.
o Absorptie: Hoeveel vocht een alles-in-één-luier kan opnemen, hangt erg af van de dikte van de luier en de gekozen maat: een maat s kan minder vocht opnemen dan een maat xl. Maar ook verschilt de aanduiding van het absorptievermogen per merk: sommige wasbare luiers kunnen een halve liter vocht opnemen, andere beloven dan hun luiers tot 2 liter vocht op kunnen nemen. Hoe dan ook bestaat er bij zware incontinentie een kans op doorlekken. Sommige wasbare luiers beschikken over een mogelijkheid om een extra inlegger (booster) toe te voegen, waardoor het absorberende vermogen met +/- een halve liter kan worden vergroot.
• Rechthoekige luier - wasbaar
o Uiterlijk: Deze luier is een katoenen rechthoekige lap. U vouwt hem zelf volgens de instructies die worden bijgeleverd. Om doorlekken te voorkomen, trekt u over de rechthoekige luier een overbroekje aan.
o Materiaal: Rechthoekige luiers bestaan uit een lap katoen. Het omdoen is dus vrij bewerkelijk: u moet ze vouwen en vastmaken. Dit vraagt om de nodige vaardigheid. Omdat dit type luier vrij dik gevouwen moet worden, hoog boven de taille uitkomt, en in combinatie met een plastic beschermslip gedragen moet worden, is de luier redelijk zichtbaar. Als dit geen probleem is, zijn rechthoekige luiers een oplossing bij zware incontinentie in de nacht. Het voordeel van deze luiers is dat ze makkelijk te wassen en te drogen zijn, en niet duur zijn in de aanschaf.
o Absorptie: Een rechthoekige luier kan vrij veel urine opnemen doordat meerdere lappen te combineren zijn en op een speciale manier gevouwen kunnen worden. Hoe groot het absorptievermogen van de luier moet zijn, heeft u met rechthoekige luiers dus eigenlijk zelf in de hand. Dit kan bijvoorbeeld voor de nacht handig zijn.
• Wasbare zwemluier
o Uiterlijk: De wasbare zwemluier heeft als enige functie het opvangen van ontlasting bij het zwemmen.
o Materiaal: Een incontinentiezwembroek heeft elastische pijpen en stevige sluitingen, zodat het broekje goed strak om het lichaam sluit. Over het broekje heen kan normale zwemkleding worden gedragen.
o Absorptie: Dit type luier beschikt niet over absorberend materiaal. Het is alleen geschikt om ontlasting op te vangen.
Voordelen en nadelen van wasbare luiers voor volwassenen
Wasbare luiers hebben, ten opzichte van wegwerp luiers, een aantal voordelen en nadelen. Natuurlijk is dit heel persoonlijk: wat voor de één een voordeel is, kan voor de ander een nadeel zijn. Hieronder zetten we alle punten op een rijtje.
Voordelen van wasbare luiers
• Goedkoop. In de aanschaf is een wasbare luier duurder, maar op de lange termijn zijn wasbare luiers een stuk voordeliger dan wegwerpluiers: u kunt dezelfde luier blijven hergebruiken.
• Minder afval en dus milieuvriendelijker. Een vuile luier? Die gooit u niet weg, maar hergebruikt u.
• Minder kans op huidirritatie.
Nadelen van wasbare luiers voor volwassenen
• Minder groot absorberend vermogen. Wegwerp luiers beschikken vaak over superabsorberende korrels die vocht inbinden tot gel.
• Bewerkelijk. Een wasbare luier vergt extra handelingen: na gebruik uitspoelen/weken, wassen en drogen.
• Aan één wasbare luier heeft u niet genoeg. Het wassen en drogen vergt tijd, daarom is het verstandig er altijd meerdere schoon in de kast te hebben liggen. Zo grijpt u nooit mis en verlengt u meteen de levensduur van een wasbare luier.
• Minder handig voor buiten de deur. Een vuile luier moet u uitspoelen of in water laten weken. Deze handelingen zijn niet erg handig op een openbaar toilet.
Wasbaar incontinentiemateriaal gebruiken
Om ervoor te zorgen dat u een wasbare luier herhaaldelijk kunt blijven gebruiken, is het belangrijk om na elk gebruik de juiste stappen te ondernemen.
Voor het eerste gebruik
Voordat u een wasbare luier gebruikt, is het nodig om deze voor te wassen. In het ideale geval doet u dit minstens twee keer. Was het materiaal niet warmer dan 30 graden om krimpen te voorkomen (u kunt de wasbare luier deze eerste keren dus meenemen in een normale was).
Voorwassen vergroot het absorptievermogen van wasbaar incontinentiemateriaal. Dit principe werkt hetzelfde als een nieuwe handdoek: die droogt ook beter af als die een keer is gewassen.
Hoe vaker u een wasbare luier wast, hoe beter het absorptievermogen is.
Na elk gebruik
1. Spoel de vuile luier uit met koud water en bewaar in een afgesloten emmer of waszak – of laat de vuile luier weken in een afgesloten emmer met koud water
2. Was de luier in een koude voorwas (deze stap kunt u overslaan als de luier niet erg vuil is)
3. Was de luier in de wasmachine op 60 graden met waspoeder (gebruik geen wasverzachter, dit kan het absorptievermogen verminderen. Tip: doe de waspoeder in de voorwas, zodat alle zeepresten na afloop goed weggespoeld zijn)
4. Laat de luier goed drogen (dit is belangrijk: een luier die niet helemaal droog is, kan muf gaan ruiken. De wasbare luier hoeft niet in de droger, u kunt hem gewoon buiten aan de waslijn laten drogen. Wel in de droger? Dan op de laagste stand. Let op: het droogproces van een alles-in-één-luier kan lang duren door de vochtwerende buitenlaag.)
Vlekken?
Hoe gaat u om met vlekken? Dat deze ontstaan, is onvermijdelijk. Om vlekken tegen te gaan, is het belangrijk om de luier meteen na gebruik uit te spoelen of in koud water te laten weken. Wees zeer terughoudend met vlekkenmiddelen en bleek: beter is het om de gevlekte stof een dagje in de zon te leggen; zon is het beste natuurlijke bleekmiddel. Toch zeep gebruiken? Probeer dan natuurlijke zepen zoals ossengalzeep of marseillezeep.
Wasbare luier voor volwassenen met klittenband?
Sluit het klittenband voordat u de luier in de wasmachine doet. Het klittenband kan anders aan de luier kleven en de stof beschadigen.
Kosten van wasbare luiers voor volwassenen
Het dragen van wegwerp luiers kan flink in de papieren lopen. Hoewel de prijs van een wegwerp luier vele malen lager ligt dan een wasbare luier, bespaart u met wasbaar incontinentiemateriaal op de lange termijn geld.
Rekenvoorbeeld
De prijs voor drie wasbare pads ligt tussen de 20 tot 25 euro. Gemiddeld kost zo’n wasbare pad dus 6 tot 8 euro per stuk. Bij wegwerp inleggers is dit een stuk minder: wegwerpverband kost zo’n 0,40 euro per stuk.
Bij de aanschaf van een wasbare luier moet u denken aan prijzen die variëren tussen 60 en 80 euro. Een wegwerp luier daarentegen kost gemiddeld genomen ongeveer 1,50 euro per stuk.
Wasbare luiers zijn dan wel kostbaarder in de aanschaf, toch bespaart u op de lange termijn geld: u hoeft niet steeds nieuwe luiers te kopen. Dit betekent dat een wasbare pad na 15 tot 20 keer dragen goedkoper is dan wegwerpverband. En een wasbare luier is na zo’n 40 tot 50 keer dragen goedkoper dan een wegwerp luier.
Natuurlijk moeten we wel rekening houden met het feit dat u aan één wasbare luier niet voldoende heeft. Stel, u draagt een wasbare luier alleen in de nacht. Dan heeft u aan drie tot vier stuks waarschijnlijk voldoende. Met één luier bent u na twee maanden uit de kosten. Met drie luiers bent u na ongeveer zes maanden uit de kosten.
Is een wasbare luier voor volwassenen voor mij geschikt?
Na het lezen over wasbaar incontinentiemateriaal, vraagt u zich waarschijnlijk af of dit type luier voor u geschikt is. Wij denken van wel, als u:
• het niet erg vindt om extra handelingen te ondernemen (vuile luier uitspoelen/laten weken, wassen en laten drogen);
• allergisch bent voor wegwerpmateriaal;
• een wasbare luier vooral ‘s nachts wil gebruiken;
• lichte tot matige urine-incontinentie heeft;
• overdag weinig urineverlies heeft en dus met incontinentieondergoed uit de voeten kunt.